Search
el-GRen-GB
Language

Τριμηνιαίες Εκθέσεις

Τριμηνιαία Έκθεση Ιανουαρίου - Μαρτίου 2013

Η παρούσα έκθεση εξετάζει την τήρηση των δημοσιονομικών στόχων της ελληνικής οικονομίας που τίθενται στα Μεσοπρόθεσμα Δημοσιονομικά Πλαίσια Στρατηγικής. Επικεντρώνεται στο πρώτο τρίμηνο 2013. Η έκθεση συντάχθηκε με βάση το σημερινό πλαίσιο πολιτικής όπως αυτό διαμορφώνεται από τα μνημόνια που έχει υπογράψει η κυβέρνηση με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (Ε.Κ.Τ.), την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Ε.Ε.) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (Δ.Ν.Τ.).

Εντούτοις, τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής του Γραφείου παρακολουθούν συστηματικά την τρέχουσα συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο σχετικά με την ανάγκη αναθεώρησης του πλαισίου, δηλαδή για τις αποφάσεις που απαιτούνται για μια θεμελιακή αλλαγή στη λεγόμενη «αρχιτεκτονική» της Ευρωζώνης. Για παράδειγμα, σε ένα γενικότερο επίπεδο, οι αναπτυξιακές προσπάθειες στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες έχουν όρια όσο δεν αλλάζει ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (Ε.Κ.Τ.) και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθεροποίησης (Ε.Μ.Σ.).

Ο Συντονιστής και η Επιστημονική Επιτροπή έχουν συνείδηση του ότι η έκθεση συντάσσεται σε συνθήκες που χαρακτηρίζονται από μια ανοιχτή ως προς την έκβασή της θεωρητική συζήτηση και από αποκλίνοντα ευρήματα εμπειρικών ερευνών. Θα προσπαθήσουμε να εκθέτουμε τις απαντήσεις που δίνονται σε κρίσιμα ερωτήματα όχι μόνο στο κυρίως σώμα της έκθεσης, αλλά και σε ειδικό κάθε φορά κεφάλαιο στο τέλος της. Σε επόμενες εκθέσεις θα ασχοληθούμε με ζητήματα, όπως η αποτελεσματικότητα του μείγματος δημοσιονομικής προσαρμογής (φόροι έναντι δημοσίων δαπανών), η σχέση χρέους και ανάπτυξης, ο πολλαπλασιαστής δημοσίων δαπανών και φορολογίας, η αποτελεσματικότητα των πολιτικών λιτότητας, η νέα Ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική, κ.α. Ελπίζουμε ότι με τον τρόπο αυτό θα συνεισφέρουμε καλύτερα στις εργασίες των αρμόδιων Επιτροπών της Βουλής.

Ο Συντονιστής του Γραφείου

Καθηγητής Παναγιώτης Λιαργκόβας

Print
14456

Documents to download

Επικοινωνία

Terms Of UsePrivacy StatementCopyright 2024 Βουλή των Ελλήνων
Επιστροφή πάνω