Search
el-GRen-GB
Language

Δραστηριότητες

Συμμετοχή στην Ετήσια Συνάντηση των Γραφείων Προϋπολογισμού των Κρατών μελών του ΟΟΣΑ

Το ΓΠΚΒ συμμετείχε  στην 6η  Ετήσια Συνάντηση των Γραφείων Προϋπολογισμού των Κοινοβουλίων καθώς και των ανεξάρτητων Δημοσιονομικών Ινστιτούτων των Κρατών μελών του ΟΟΣΑ, που διοργανώθηκε για το 2014 στην Ιερουσαλήμ το διήμερο 31 Μαρτίου - 1 Απριλίου.

Στην συνάντηση συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι από το ΔΝΤ, την Παγκόσμια Τράπεζα,  καθώς και εμπειρογνώμονες από το Πανεπιστήμιο του Maryland, Brookings Institute, Bank of Israel, University of Ottawa και Woodrow Wilson International Center. Η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από τον συντονιστή του Γραφείου καθηγητή Παναγιώτη Λιαργκόβα.

Το πρόγραμμα της συνόδου περιελάμβανε θεματικές ενότητες όπως :

  • τα νέα δημοσιονομικά ινστιτούτα,
  • αξιολόγηση των δημοσιονομικών ινστιτούτων
  • ο ρόλος των δημοσιονομικών ινστιτούτων στην κοστολόγηση πολιτικών και προγραμμάτων κομμάτων
  • η δημιουργία ενός διαδικτυακού πορταλ για τα Γραφεία Προϋπολογισμού της Βουλής
  • ο υπολογισμός των διαρθρωτικών ελλειμμάτων
  • νέες προσεγγίσεις για τον προσδιορισμό, την αντιμετώπιση και ελαχιστοποίηση δημοσιονομικών κινδύνων
  • οι βασικές αρχές δημοσιονομικής διαχείρισης

Η Ελλάδα συμμετείχε με εισήγηση στην πρώτη ενότητα «νέα δημοσιονομικά ινστιτούτα». Κατά την παρουσίαση εξηγήθηκε πρώτα το περιβάλλον κάτω από το οποίο δημιουργήθηκε το ΓΠΚΒ, η πρόοδος της ελληνικής οικονομίας και  τέλος οι αρχές πάνω στις οποίες βασίζεται η λειτουργία του ΓΠΚΒ.

Στο περιθώριο της συνόδου πραγματοποιήθηκε συνάντηση του δικτύου EUIFI (European Union Independent Fiscal Institutions), στο οποίο συμμετέχει το ΓΠΚ. Αποφασίστηκε η συνάντηση των εκπροσώπων των IFIs το προσεχές φθινόπωρο, στο περιθώριο συνάντησης με την ΕΕ (ΕCFIN) προκειμένου να συζητηθούν τεχνικά ζητήματα υπολογισμού των διαρθρωτικών ελλειμμάτων. 

 

 

Print
6142

Επικοινωνία

Terms Of UsePrivacy StatementCopyright 2024 Βουλή των Ελλήνων
Επιστροφή πάνω